Kategoriler

12 Ocak 2018 Cuma

Klasik Okumak Üzerine Karalamalar / 2018 Klasikler listem



 2018 yılının ilk ayı bitmeden herkese merhaba! Son zamanlar sınavlarıma yoğunlaşarak ve kendimle çekişerek geçtiği için sık sık yazı yazamadım. Yazmamaya etken en önemli şeylerden biri de hâlâ blogger'ı kullanmayı çözememem. Yani istediğim temayı ve olmasını istediğim şeyleri başaramadığımdan hevesim kurudu. -Buradan bizi takip eden bir avuç güzel insana sesleniyorum :D-

*Wordpress ne kolaymışsın be!

Okuyan Muggle'dan aldığım ilhamla ben de #kom2018 listemi hazırlamaya başladım. Fransız Edebiyatı okuduğum için liste biraz bu yönde ağırlıklı olacak. 


Sürekli kendimi klasikleri okumaya programlar ve bunun için çabalardım. Özellikle birkaç klasik okuyup sevdiğimde (Uğultulu Tepeler gibi) devamı gelmesi için kendime baskı yapardım ve birkaç klasiği sevmediğimde uzaklaşırdım.

Böylece sürüp gitti ta ki çocukken okuduğum bir kitabı yeniden okuduğumda çok farklı tatlar alana kadar ya da okumayı bitiremediğim bir kitabı kolayca bitirebildiğimi fark ettiğimde. Her kitabın zamanı olduğunu anladım ve anlık ruh halime göre keyif alabileceğimi düşündüğüm klasikleri seçmeye başladım kendimi hiçbir koşul altında zorlamadan.

Bahsettiğim olay film ve diziler için de geçerli. ilk izlediğim dizi olan Merlin'i 13 yaşında değil de şimdi izlemiş olsaydım Ortaçağla ilgili daha çok şey analizlerdim. Kelt kültürü, Arthur ve yuvarlak masa şövalyelerini, dönemin özellikleri, paganlar ve neler neler.. Yine de o döneme göre iyi bir başlangıçtı. Devamında hem yabancı dizilere hem de İngilizceye yöneldim.

Şimdi kendimce bi liste hazırlamaya çalışıyorum. Aklımda olan ve okumayı düşündüğüm kitaplardan oluşuyor. Bu listeye bağlı kalmaya çalışmakla birlikte 15 kitaplık bir hedef koyuyorum kendime. Özellikle modern klasikler serisinin çerez gibi gideceğini düşünüyorum. Sayfa sayıları da az. 

  •  Seksen Günde Devri Alem
  •  Doktor Ox'un Deneyi
  •  Gulliver'in Gezileri - Jonathan Swift
  •  Kendine Ait Bir Oda - Virginia Woolf
  •  Notre Dame'ın Kamburu- Victor Hugo
  •  Dorian Gray'in Portresi - Oscar Wilde
  •  Kibarlık Budalası - Molière
  • Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar
  • Madame Bovary - Gustave Flaubert
  • Monte Cristo Kontu - Alexandre Dumas

* Bilim kurgunun babası, çok sevdiğim Jules Verne olmazsa olmazdı.
* Kibarlık Budalası'nın oyununu izlemeye gitmeden önce almıştım. Daha iyi anlamak ve eleştiri yapmak adına ama nasip olmadı okumak.


*Biliyorum sayfanın sağında Madame Bovary okuyor gözüküyorum. Ama yalan değil 30 sayfa kadar okudum.

Böyle bir liste hazırlayarak başladım ve ilham almak için en kısa zamanda Dartanyan'ın listesini bekliyorum.

Siz de listelerinizi, ya da sevdiğiniz kitapları yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Küçük Prens'i okumamanın ızdırabıyla.

Sevgilerle 🌹

4 yorum:

  1. Güzel seçimler :))
    Blogda kişisel ayarları yapmak aslında kolay ama biraz kafa karıştırıcı zamanla diyelim artık...
    Haa buarada temanı değiştirmek istiyorsan şablon-yedekle geri yükle kısmı var oraya internetten bulduğun bir temayı yükleyebilirsin. Tabi biraz araştır burada çok açık anlatamadım. Paylaşmak istedim:)
    :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk açtığımızda tema yüklemeyi denemiştik ama temayı şekillendiremedik nasıl denir bilmiyorum üzerine başka şeyler işlenmişti değiştiremedik :D Bunu yeniden araştırayım. Seçimleri beğenmene sevindim:D

      Sil
  2. Dorian Gray benim listemde de var, çok merak ediyorum! Monte Cristo Kontu da ilgimi çok çeken klasiklerden ama büyüklüğü beni korkutuyor biraz. Tam bir yarıyıl tatili okuması gibi görünüyor gözüme ama cesaret de edemiyorum :D Kibarlık Budalası'nın oyununu izlemiş ve çok beğenmiştim. Umarım oyunun metni de aynı şekilde keyiflidir. Saatleri Ayarlama Enstitüsü için beklentilerini düşük tutarsan daha çok beğenirsin diye düşünüyorum. Bunların dışında, maratona katılmana çok sevindim Buff! Bol okumalar ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dorian Gray'in önce filmini izlerim belki karakteri oynayan oyuncuyu da beğeniyorum okurken canlanması sorun olmaz :D Monte beni de korkutuyor ama biliyorum elime alınca bırakamayacağım (umarım) Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nden emin değilim zaten. Beğenmezsem okumak için zorlamam kendimi. Maratona katıldığım için mutluyum bakalım kaç klasik okuyabileceğiz :DDD

      Sil