Kategoriler

8 Aralık 2017 Cuma

FİLM ÖNERİSİ: CONTRATİEMPO


Ülke:İspanya/2016
Yönetmen/ Senarist:Oriol Paulo
Puanım: 8/10

Son zamanlarda adından sık sık söz edilen İspanyol sinemasını keşfetmeye başlamam bu filmle oldu. Üstelik ayrıntıları kaçırmamak için iki kez izledim. İlk izlediğimde saat gece yarısını geçmişti ve uyku sersemliğimle detayların çoğunu kaçırmış, alternatif senaryolardan hangisinin doğru olduğunu anlayamamıştım.

Fakat bu öyle bir film ki önemli detaylarıyla filmin başından sonuna ilmek ilmek işliyor kendini. Hiçbir detayı kaçırmamak önemli. Bu nedenle birkaç ay sonra ev arkadaşımı teşvik ederek yeniden izleme fırsatı buldum.
Karakterlerin zekasına hayran kalmamak mümkün değildi. Soluksuz bir şekilde izledik. Seyir temposunu hep yüksek tutan bir filmdi. Detayları yakalarken bakış açılarına göre olayları yorumlarken çok keyif aldık.Özellikle Virginia Goodman karakteri çok iyiydi. Filmin kilit bir duygusal sahnesi var. Orada durumu çok iyi toparlayıp saniyeler içinde acısını öfkeye dönüştürmesinden çok etkilendik. Spoiler vermeden ancak bu kadar antalabilirim sanırım. Zaten film hakkında araştırma yapmadan izleyince bu tarz filmlerin tadının daha iyi alındığını düşünüyorum.Çünkü fragmandan bile birkaç bişey gördüğünüz anda kafanızda bazı şeyler oluşmaya başlıyor ve bu da daha kolay tahmin edebilir yapıyor. Tıpkı Lo imposible izledikten sonra fragmanına denk geldiğimde "iyi ki filmden önce fragmanını izlememişim bütün zevki kaçırmış olacaktım" demem gibi.

Kilitli bir odada işlenen cinayette katil kimdir? Kimsenin görmediğini düşündüğünüz bir cinayeti örtbas etmek ne kadar mümkündür? İnsan ve onun sadece kendini kurtarmaya dayalı savunma mekanizması nelere yol açabilir?


Ana dilde "Aksilik" anlamına gelen filmin adı, dilimize Görünmeyen Misafir/Gizli Tanık olarak çevrilmiş. Film, İşinde en iyisi olan bir avukatın (Virginia Goodman), gizli aşk yaşadığı sevgilisini öldürmekle suçlanan varlıklı iş adamı Adrian Doria adlı karakterin yanına gelmesiyle başlar. Goodman'ın sorduğu sorularla Adrian'ın bakış açısından flashbackler izleriz.Sevgilisi (Laura Vida) ile işledikleri cinayeti itiraf eder ve olay zinciri burada başlar.
Suç ve Gizemin yanı sıra bir intikam filmidir. Bu da soğuk renklerle filmin atmosferine yansımıştır. İspanyol sineması bu tarz filmlerde bunu kullanmayı seviyor. Fernando Velázquez müzik parçalarıyla filmin gerilim havası çok iyi desteklenmiştir ki kendisini izlediğim en iyi hayatta kalma filmlerinden biri olan Lo İmposible dan da tanıyorum. Sonuç olarak, bu türü ve ters köşeleri çok sevdiğimden, yönetmenin Contratiempo'dan daha çok övülen El Cuerpo/Ceset adlı filmini de yakın zamanda izleyip görmek istiyorum.


Bu filmi yalnız izlemek yerine birkaç kişiyle pür dikkat izlerseniz, filmden sonra keyifli sohbetler yapma imkanınız olacaktır. Zaten konuşmaların hızlı olması ve altyazıyla birlikte filmi kaçırmamak için dikkatle izlemeniz gerekiyor. İzleyin, izletin.


Siz de bu tarzda beğendiğiniz filmleri ya da bu filmlerden oluşan bir liste yapmamı istiyorsanız, yorum olarak paylaşabilirsiniz.





Merveilleux'den sevgiler.🌹

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder