28 Ocak 2018 Pazar

STEFAN ZWEİG / SATRANÇ


Bonjour à tous!

Tatilde okumak için ayırdığım birkaç kitabın dışına çıkarak anlık bir kararla (bunu yapmayı severim) başladım okumaya. Hem sayfa sayısı azdı hem de konusu beni kendine çekmişti. Bir süredir Madam Bovary okumaya çalışarak yoruluyordum. Bu kitapla kendimi toparlayıp okuma şevkimi yeniden kazandım.
Stefan Zweig'in ölmeden önce yazdığı son kitap olduğunu ve karısıyla birlikte intiharla biten ölümünü öğrenince, kitabı bitirir bitirmez yazmak yerine araştırma yapmaya yöneldim.

<<Hitler ve Nazi ideolojisinin iktidara gelmesi sonrası Avusturya'yı terk eder. Sonrasında anavatanından ve anadilinden ayrılmış olmaya ve Nazilerin zulümlerine dayanamaz karısıyla birlikte intihar eder. >>



Hayatını ve ardında bıraktığı veda mektubunu bilmeyenler için araştırma yapmayı öneririm.


Kırk yılda bir rakip bulduğumda oynadığım için satrança fazla hakim değilim. Kitapta geçen teknik stratejileri anlamaya çalışırken zorlandım. Bu yüzden daha çok keyif alarak okudum. Her gün aynı şeyleri görmekten delirecek duruma gelmiş bir insanın satranç kitabı çalmasıyla kendi kendine methodlar geliştirerek adeta ustalaşması çok  etkileyiciydi. Dr. B karakterinin Nazilerin tutsağı olması ve satrançla olan ilişkisini anlattığı yerler en güzel bölümdü. Altını çizmek istediğim çok yer vardı ama vakit kaybetmek istemedim o sayfaları okurken. Yalnızlıktan delirme noktasına gelmesi ve Yazar-Çevirmen uyumuyla bu kısımları anlatırken özenle seçilen kelimelerle içinde bulunduğu ruhsal durum iyi ifade edilmişti.
İnsanın aklına yalnız ve yapacak bir şeyi olmadığı zamanlarda bulduğu meşgaleler geliyor.


İnsanoğluna dair birçok sıfatı fazlasıyla temsil eden karakterleri vardı. Çokça hırslı, kibirinden asla geri dönmeyen gibi..
Kibar ve efendi bir insanın satranç yüzünden kendini kaybetmesi..
Satranç zehirlenmesi terimini daha iyi anlayamazdım.


Konusundan kısaca bahsetmek istiyorum çünkü zaten çok ince bir kitap.


Bir milyoner, dünya satranç şampiyonu Mirko Czentovic’le aynı gemide olduğunu öğrenir ve para karşılığında satranç oynamayı teklif eder. İkisinin oyununu izleyenlerden Dr. B, oyun sırasında kendini tutamayıp oyununa karışarak herkesi etkileyince bir sonraki gün şampiyonla karşılaşması için ikna edilir.


Böylece satrancı kitaplardan öğrenip hayatında kendinden başka kimseyle satranç oynamamış bir insanın dünya şampiyonuyla karşılaşması başlar..

KİTAPLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞMAYI UNUTMAYIN, GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE 🌹 

6 yorum:

  1. Çok merak ediyorum bu kitabı satranç da seviyorum ilk fırsatta almayı istiyorum:) birde mimledim :)

    YanıtlaSil
  2. Telefondan cevap veremiyorum yorumlama biçiminde profilim çıkmadığı için. Mimi yazdım tabiki teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. Zweig'a Satranç ile başlamıştım ve o günden beri birçok kitabını okumuş olsam da bu eserinin yeri hep ayrıdır, beni en çok etkileyendir. Senin de okuyup beğenmiş olmana çok sevindim Buffcığım ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir kadının yaşamından 24 saat ile başlayıp bu yazar beni sıkmaz demiştim 😁 bloğunda satranç yorumun varsa damlıyorum buffycan

      Sil
  4. Salam. Bu kitabı oxumuşam. Oxumayan insan üçün şahmat/satranç zəhərlənməsi hər halda nə qədər qəribə gəlsə də oxuyan insan bir o qədər çox bunun inandırıcılığını hiss edir. SEvdiyim kitablardandır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam :D öncelikle yorumun ve bloğumuzu takip ettiğin için teşekkür ederim 🌼 ben de satrancı kısa ama etkileyici buluyorum. Sevgilerle:)

      Sil